Zainteresirani kandidati za franšizu Zla nemaju dovoljno novca da bi pokrenuli standardnu ​​franšizu, pa smo se odlučili kreirati poslovni model koji je iskorak iz franšiznog sustava. Naime, ovo je povoljnija opcija, jer vlasnik dućana nema obvezu naručiti (točno) određene količine robe, niti plaćati ulaznu naknadu, kao kada bi bili dio franšiznog sustava. Ivan Peševski
Utorak
05.03.2013
Tvrtka DIM 011, vlasnik franšiznog sustava i branda ZLA, suradnjom sa novom radnjom u Zemunu uvodi novi oblik poslovne suradnje - kombinaciju distribucije i "labave" franšize.
 

Kao posljedica opće ekonomske krize, sve je veći broj davatelja koji prilagođavaju svoju franšizu tržišnim uvjetima. Mnogi su svojoj ponudi dodali franšizne kornere, uveli jeftinije i skuplje varijante franšize ili, jednostavno, korigirali visinu naknada. Modeli su različiti. Ali ima i slučajeva kada sustav odluči da ne mijenja sam franšizni koncept, već da, pod imperativom tržišta i okolnosti, za potencijalne partnere uvede i poslovne modele koji nisu franšiza, već kombiniraju odnose s oblicima poput distribucije ili transfera dijela asortimana i znanja.

Tvrtka DIM 011, vlasnik franšiznog sustava i branda ZLA, napravila je sličan potez. Nedavno je u beogradskom naselju Zemun otvoren prvi dućan koja ima elemente ovog franšiznog sustava, ali zapravo kombinira više drugih poslovnih odnosa. Novi model poslovne suradnje podrazumijeva spajanje elemenata distribucije i "labavije" franšize.

Naime, vizualni identitet i logo dućana su jako slični samom brandu Zla. Dok se franšizni dućani tvrtke DIM 011 zovu Zla shtek, zemunska će nositi naziv MoonZla shtek. Vlasnici te prodavaonice će najveći dio robe kupovati od tvrtke DIM 011, te će i ponuda u njoj biti slična ponudi franšiznog sustava Zla. Baš kao i interijer. A pošto su se odlučili pretežno prodavati Zla brandove i nalikovati Zla brandu - vlasnici MoonZla shtek dućana će dobivati ​​i logističku, dizajnersku i marketinšku podršku, baš kao "mlađa braća" ove poslovne obitelji.

Ivan Peševski, vlasnik branda Zla, kaže da je razlog zbog kojeg su pribjegli ovakvom poslovnom modelu loša financijska situacija. - Zainteresirani kandidati za franšizu Zla nemaju dovoljno novca da bi pokrenuli standardnu ​​franšizu, pa smo se odlučili kreirati poslovni model koji je iskorak iz franšiznog sustava. Naime, ovo je povoljnija opcija, jer vlasnik dućana nema obvezu naručiti (točno) određene količine robe, niti plaćati ulaznu naknadu, kao kada bi bili dio franšiznog sustava. Ukoliko se, kao u ovom slučaju, odluče prodavati uglavnom našu robu, onda im pružamo i podršku u području logistike, marketinga, dizajna, ali svakako s manje energije nego kada je u pitanju klasična franšiza - objašnjava Peševski.

Bez obzira na aktualnu situaciju, u tvrtki DIM 011 ne odustaju od širenja franšizne mreže Zla. Ohrabruje to što, kako kaže Peševski, promet konstantno raste zbog sve veće potrebe za ručno pravljenim cigaretama.

Pored cigaret-papira, pod ZLA brendom se prodaje i brojna druga roba: odjeća, obuća, mrvilice, pajpovi i slično.