Kada je 2006. pokrenut nacionalni projekt za promociju čitanja kod mladih u Češkoj, Institut za unapređivanje obrazovanja te Ministarstvo za obrazovanje, mlade i sport, ocijenili su projekt personaliziranih knjiga kao najstimulativniji način za ulazak u svijet čitanja i književnosti
Ponedjeljak
10.04.2017
Personalizirane knjige za djecu bi se uskoro mogle pojaviti i na ovim prostorima. Kako nastaju te kako se do njih može doći? Poduzetnima se daje prilika.
 

Zamislite iznenađenje djeteta koje čita knjigu i već u prvim rečenicama shvaća da se među junacima priče pojavljuje i ono samo – vlastitim imenom i prezimenom. Ovakve, personalizirane knjige za djecu, pojavile su se u Češkoj 1998. i na prečac osvojile simpatije i djece i odraslih. "Plavi slon" (Modry slon), izdavačka kuća koja stoji iza projekta, do danas je objavila 30 priča u koje mogu "ušetati i prava djeca", a dovoljno je da osoba koja naručuje knjigu navede i ime djeteta kojem će knjiga biti poklonjena. Već godinama, ove su knjige u Češkoj među najtraženijim proizvodima za djecu, na listama su omiljenih poklona, ​​vrlo poseban i lijep način za ulazak u svijet čitanja i književnosti.

Zahvaljujući razvoju franšize, personalizirane knjige "Plavog slona" danas se prodaju i u Slovačkoj, Poljskoj, Francuskoj te Velikoj Britaniji, gdje izdavačka kuća ima partnere zadužene za razvoj poslovanja i prodaju. Kako potvrđuju, svakodnevno dobivaju na desetke upita i iz zemalja ove regije. Motivi su uglavnom slični –ljudi prije svega reagiraju na originalnu ideju, ali ih privlači i to što ovakvog koncepta nema na spomenutim tržištima. Među zainteresiranima, kako smo saznali, bilo je onih koji su, i prije no što su se javili centrali u Češkoj, sami "ispipavali teren" – ankete u krugu obitelji i prijatelja, kako kažu, potvdile su da bi personalizirane knjige imale lijepu prođu i na ovim prostorima. "Plavi slon" je svakako spreman za suradnju.

Pošto se radi o manjim tržištima, u regiji Zapadnog Balkana tražimo primatelje tzv. nacionalne franšize (National Franchisee), po jednog za svaku od zemalja, budući da ovaj model obuhvaća razvoj na teritoriju do 10 milijuna stanovnika. Tražimo, dakle, osobu ili tvrtku koja bi dobila ekskluzivno pravo tiskati te prodavati naša izdanja na području jedne države – kažu u češkoj kompaniji.

Od kandidata se ne traži da ima neke posebne vještine ili obrazovanje – dovoljno je pokazati entuzijazam, vjerovati u koncept i svim srcem ući u ovaj posao, napominju. Prednost je, svakako, ako je kandidat imao iskustva u vođenju posla ili marketingu, ali to nije nužan uvjet. Jedini kriterij na kojem inzistiraju jeste dobro poznavanje engleskog jezika, jer će se sva komunikacija između centrale i partnera voditi na tom jeziku.

Za ulazak u posao, kako kažu, nisu potrebne pretjerano velike investicije. Primatelj franšize plaća ulaznu franšiznu naknadu, a koliko će izdvojiti, ovisi o veličini tržišta – za zemlje ove regije, ulazna naknada iznosi od 4.000 do 6.000 eura. U ovaj su iznos, međutim, uključeni i troškovi obuke, budući da, nakon potpisivanja ugovora, primatelji franšize pohađaju jednodnevni tečaj koji se organizira u sjedištu kompanije u Češkoj. Tijekom obuke, partner će dobiti sav potreban know-how o ključnim procesima poslovanja – kako proizvesti knjige, voditi tekuće poslove, organizirati marketinške kampanje.

"Plavi slon" ne naplaćuje druge naknade (niti redovite, niti naknade za marketing), ali primatelj franšize svakako izdvaja za nabavu te dopremanje materijala potrebnog za pravljenje knjiga. Ovo, zapravo, i čini srž franšizne suradnje. Partner naručuje iz Češke određenu količinu polugotovog materijala – to su korice knjige i stranice sa ilustracijama, dok ostatak knjige (stranice s tekstom) štampa "na licu mjesta". Za to mu je potrebno računalo (PC), poseban software (koji nabavlja od davatelja franšize) te laserski pisač. Za ovu djelatnost, kažu u kompaniji, primatelj franšize ne mora iznajmljivati poseban prostor – sve može organizirati unutar vlastitog doma, s tim što bi trebao osigurati i prostor za skladištenje. Iskustvo pokazuje da ovaj posao može obavljati jedna osoba. – U početku, dok se partner ne uvježba te proizvodnja ne uhoda, radi se puno radno vrijeme i zato tražimo osobu koja će ovome biti u potpunosti posvećena – kažu u kompaniji.

Foto: PROFIT system

Preporučamo da se odmah prevede i ponudi šest različitih naslova. Obveza primatelja franšize, dakle, bit će i pronaći prevoditelja i lektora te pokriti troškove vezane za to – objašnjavaju u kompaniji i dodaju da je čitavu investiciju, koja uključuje sve troškove – od kupnje franšize, nabave opreme i materijala za ispis, do troškova poslovanja – moguće vratiti za najduže godinu i pol dana.

Knjige se uglavnom prodaju preko e-shopa koji vodi i ažurira primatelj franšize. – Naravno, primatelj može prodavati knjige i izravno, tako što će ih ponuditi vrtićima ili kompanijama, ali i klasičnim kanalima distribucije, knjižarama i trgovinama robe za djecu, što je bitnije za naše druge, klasične edicije – kažu u "Plavom slonu".

Iako će partner imati status primatelja master, odnosno, nacionalne franšize, on neće imati obvezu pronalaziti nove partnere koji bi bili zaduženi za prodaju u određenim gradovima ili područjima. Ta mogućnost postoji, ali, kako kažu u kompaniji, ako partner procjeni da čitav teritorij može uspješno pokrivati e-shopom, svakako savjetuju da se drži tog modela.


Popularno na forumu