Dizajn i funkcionalnost / Pažljivo osmišljene, uređene i dizajnirane, kafeterije Meron odražavaju funkcionalnost i potrebu da kupac doživi posebno iskustvo
Petak
01.04.2022
„Ako želite biti najbolji, potrebna vam je najviša razina znanja i prakse“, kaže Crina Ciocian, partnerka i direktorica poslovnog razvoja u lancu kafeterija Meron
 

Potražnja za dobrom šalicom kave odavno se ne smatra hirom pojedinca, već potrebom velikog broja potrošača koja se u današnje vrijeme ne smije zanemariti. Tržište specialty kave, crnog napitka vrhunske kvalitete, posljednjih deset godina doživljava pravi procvat u Europi i gotovo da nema tržišta koje se ne može pohvaliti kafeterijama koje nude vrhunsku kavu. Meron, brend nastao 2015. godine u Cluju, danas je poznat u cijeloj Rumunjskoj, a među prvima je ponudio širok izbor specialty kave na domaćem tržištu. – Kao što ima ljudi koji vole popiti čašu dobrog vina, sve više nailazimo na ljude koji zaista žele uživati ​​u šalici izvrsne kave – kaže Crina Ciocian, partnerka i direktorica poslovnog razvoja u tvrtki Meron Coffee.

Britanski je Independent nedavno objavio članak u kojem tvrdi da Cluj, drugi najveći grad u Rumunjskoj, ima „coolest café culture“ u istočnoj Europi, označivši Meron kao obveznu destinaciju za turiste i putnike koji traže dobru kavu. O razvoju specialty kave u Rumunjskoj i želji tvrtke da putem franšiza proširi mrežu kafeterija diljem Europe i Bliskog istoka, razgovaramo s Crinom Ciocian.

Koliko kafeterija trenutno imate? Koliko je među njima franšiznih?

U ovom trenutku imamo 20 kafeterija. Deset je u vlasništvu tvrtke, a ostalih 10 u rukama primatelja franšize. U ovaj smo posao ušli kao početnici u branši, ali smo se htjeli sami okušati i uvjeriti kako izgleda voditi biznis u ugostiteljstvu – zato još uvijek imamo veliki broj kafeterija u našem vlasništvu.

Uskoro ćemo otvoriti lokal u Sibiuu, iznimno lijepom, povijesnom i kulturnom središtu Rumunjske.

Trenutno sam u Temišvaru, gdje se pripremamo za otvaranje naše prve kafeterije u tom gradu. Nadziremo arhitektonske i projektantske radove jer želimo biti sigurni da se sve radi po planu i standardima. To nam je imperativ! U suprotnom, naši baristi ne bi bili zadovoljni. Kafeterija ne može biti samo lijep radni prostor, već mora biti i funkcionalna.

Što se tiče proizvodnje i prodaje kave u zrnu, nastojimo optimizirati sve što smo do sada uradili jer nitko od nas, osnivača, nije imao prethodnog iskustva u ovoj oblasti – sve smo po tom pitanju morali raditi „od nule“. Da, imali smo iskustva kao poduzetnici, ali smo vrlo malo znali o specialty kavi kada smo otvarali prvi lokal. Sve smo učili od početka – razvili smo postupke prženja kave, recepte i program obuke barista. Posjetili smo bezbroj festivala kave, raznih konvencija, natjecanja, boravili na plantažama kave, proučavali i upijali ono najbolje što postoji – jer smo htjeli biti najbolji u ovoj industriji.

Koja je tajna dobro pržene kave?

Sve počinje s proizvodom. Najbolja zrna kave dobivamo izravno od farmera i ponosni smo što neke od njih poznajemo osobno. Naime, upravo sam se vratila iz Paname, gdje smo posjetili neke od naših starih partnera, ali i krenuli u potragu za novim dobavljačima jer planiramo proširiti mrežu. Ovo je bio važan potez menadžmenta.

Inače, imamo vlastitu pržionicu pa možemo kontrolirati kvalitetu zrna kave i način njihovog prženja. Naš profil prženja je vrlo lagan, više podsjeća na nordijski stil u dobivanju okusa, jer se tako značajnije naglašava podrijetlo kave. Gotovo svaki dan imamo testiranje kvalitete kave – coffee cupping.

Jednostavno pokušavamo dobiti najbolju moguću kavu. Potvrda tome je porast broja narudžbi iz drugih specijaliziranih kafića. Čak su i kafeterije iz Francuske i sjeverne Europe počele naručivati ​​našu kavu u zrnu, a imamo i nekoliko partnera iz istočne Europe. Lijepo je dobiti takve povratne informacije, jer smo zadnjih nekoliko godina doista fokusirani na taj segment.

Osim kvalitetne kave, po čemu se još Meron izdvaja od ostalih lanaca?

Mislim da je to spoj kvalitete proizvoda, znanja naših barista, njihove stalne edukacije i načina na koji komuniciramo i promoviramo brend. Imamo strogu politiku po tim pitanjima. Ako odete u Meron, nećete naći baristu koji ne zna porijeklo kave ili recepte.

Razumijem da se može činiti da imamo stroge procedure i pravila, ali u isto vrijeme, naše kolege shvaćaju da ako želiš biti najbolji, moraš imati najbolje znanje i praksu. U ovoj industriji nije dovoljno pritisnuti gumb i pustiti kavu da teče. Kupci i njihovo iskustvo su nam jako važni. Zato je toliko važno imati najbolji proizvod i najvišu razinu znanja i obuke.

Kojoj se demografskoj skupini Meron posebno „obraća“?

Rekala bih da su to mladi, obrazovani, aktivni ljudi. Ljudi kojima je stalo do toga što jedu i piju jer je to njihov stil života. Naša kava nije jedna od najjeftinijih, jer su zrna koja kupujemo zaista kvalitetna. Za najkvalitetniju kavu, jednostavno, morate platiti. A naši kupci razumiju da plaćaju ne samo za kvalitetan proizvod, već i za iskustvo.

Ulažemo u stjecanje znanja i iskustva naših barista. Ulažemo u lokale, radimo s dizajnerima i arhitektima. Koristimo samo najbolju opremu za kavu. Na taj način, za naše kupce, Meron je cjelovito iskustvo.

Kad pričamo o franšiznom širenju, za koja ste tržišta ili gradove posebno zainteresirani?

Jako smo zainteresirani za neke od većih gradova u Europi.

Tijekom pandemije bilo je problema uslijed zatvaranja granica, što je usporilo međunarodni razvoj. No, već vodimo nekoliko razgovora, zanima nas razvoj i u drugim dijelovima Europe. Trenutačno smo fokusirani na Veliku Britaniju, Sjevernu Europu, Španjolsku, Austriju, čak i na Dubai – budući da tamo primjećujemo sve veći interes za specialty kave.

Koji su kratkoročni, a koji dugoročni ciljevi tvrtke?

Uvijek smo govorili da je u redu praviti planove – ali nismo prestrogi u pogledu postignuća, jer život ne funkcionira uvijek tako. Lijepa strana poduzetništva je što možete raditi što želite, kada želite i poslovati s kim želite. Stoga, pokušavamo održati ovo obećanje sebe radi.

Prvo, želimo konsolidirati našu poziciju u Rumunjskoj – otvorit ćemo dvije nove kafeterije, kako sam već spomenula, plus, otvaramo još dvije u Bukureštu. Želimo biti sigurni da su sve lokacije koje imamo optimizirane, da rade dobro i imaju dobar menadžment.

Dugoročno, želimo biti prisutni u Europi – cilj je pet-šest velikih gradova. Drugi cilj je povećati prodaju naših prženih kava u zrnu na teritoriju cijele Europe.


Crina Ciocian, partnerka u tvrtki i direktorica za poslovni razvoj lanca Meron / „Dugoročno, želimo biti prisutni u Europi – cilj je pet-šest velikih gradova. Drugi cilj je povećati prodaju naših prženih kava u zrnu na teritoriju cijele Europe.“

Popularno na forumu

Sa terena do franšize

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za...

1 komentara
zadnji 01.02.2023
Investirati u razvoj franšize

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za...

1 komentara
zadnji 01.02.2023
Zaradi na jeftinoj kavi

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Riblje delicije i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Život posvećen fettuccinama

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...

1 komentara
zadnji 11.05.2015
Fetućinima do slave

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO”, NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” – “ALFREDO DI...

1 komentara
zadnji 03.12.2013
KFC u Sloveniji?

Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?

1 komentara
zadnji 29.09.2013