Za pokretanje Cukrček franšizne jedinice potreban je lokal od 25 do 45 kvadrata. Početna investicija se kreće od 35.000 eura i najviše može iznositi 65.000 eura. Uključuje troškove za opremanje i prvo punjene dućana, ulaznu naknadu, edukaciju i savetovanje, pripremu svih marketinških materijala i ostale tekuće troškove.
Petak
12.07.2013
Pod brandom Cukrček slovenska tvrtka Benedict proizvodi i prodaje više stotina vrsti čokolada. Primatelje franšize traže i na tržištu Hrvatske i ostalih zemalja regije.
 

Slovenska tvrtka Benedict je osnovana 1993. kao obiteljsko poduzeće koje se specijaliziralo za proizvodnju i prodaju ručno pravljene čokolade. Od 2002. čokoladu proizvode pod svojom robnom markom Cukrcek (Čokoladni trenutak) i pod sloganom koji dobro opisuje osjećaj koji se vremenom razvije kod svih ljubitelja čokolade – Kad razmaženost postane navika. Tvrtka ima 20 zaposlenika i do sada je otvorila četiri čokoladarnice pod svojim brandom Cukrček u Ljubljani, a od 2010. imaju i franšiznu poslovnicu u Hrvatskoj, u Zagrebu.

U tvrtki Benedict kažu da su vrlo ponosni na svoju kreativnost, kvalitetu i inovativan pristup u pravljenju čokolade. U asortimanu imaju oko 500 različitih proizvoda (čokolade, voće u čokoladi, praline, bombonjere, vruće čokolade u prahu), ali posebice ističu svoje "Čokoladne trenutke" neuobičajenih i egzotičnih okusa – čokolade sa solju, s okusom štrudle od jabuka, crvenog papra, čilija, ali i đumbira, ruža, ružmarina, korijandera...

Model širenja posla kroz franšizu razvili su još 1994. godine, a prema podacima sa internetske stranice, tvrtka je trenutno zainteresirana otvoriti franšizne čokoladarnice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, ali i na tržištima Bugarske, Rumunjske, Austrije, Njemačke, Švicarske. - Za sada imamo samo jedan franšizni dućan u Zagrebu, ali se nadamo da ćemo prodati još neku franšizu na teritoriju Balkana - kaže Luka Fojkar, zakonski zastupnik tvrtke Benedict. - Prošle godine smo se fokusirali na Austriju i Italiju i želimo do kraja ove godine otvoriti po jedan dućan u ovim zemljama - dodaje on.

Iako je njihov brand poznat u Sloveniji, u tvrtki su odlučili da za sada ne traže primatelje franšize na matičnom tržištu. - Slovenija je premalo tržište - objašnjava Fojkar.

Inače, za pokretanje franšizne jedinice potreban je lokal od 25 do 45 četvornih metara, na atraktivnoj lokaciji - u centru grada ili trgovačkom centru. Početna investicija se kreće od 35.000 eura i najviše može iznositi 65.000 eura. Uključuje troškove za opremanje i prvo punjene dućana, ulaznu naknadu, edukaciju i savetovanje, pripremu svih marketinških materijala i ostale tekuće troškove. Od primatelja se očekuje da osigura početni kapital, poslovni prostor i kadar. Ugovor se potpisuje na pet godina uz mogućnost automatskog produljenja na sljedećih pet godina.

Primatelj plaća i redovnu mjesečnu naknadu koja iznosi 5% od prodaje, i ima obvezu izdvajati 2% za marketing. - U dućanu mora biti 90 posto naše robe, a za ostalih 10 posto primatelj franšize mora dobiti odobrenje s naše strane - kaže Fojkar. Povrat investicije primatelj može očekivati za godinu do godinu i pol dana.

- S druge strane, mi, kao davatelji franšize, dajemo cjelokupni know-how i jamčimo punu potporu u edukaciji, marketingu i svim dodatnim akcijama - kaže Fojkar. - Potencijalni primatelji franšize, također, treba znati da iza njih stoji iskusan i dokazano uspješan sustav. Svih ovih godina trudili smo se da svaki segment poslovanja razvijamo s puno pažnje i posvećenosti. Kao što radimo na razvoju kvalitete i palete proizvoda, tako pažljivo biramo i svoje partnere, dobavljače sirovina i ambalaže. Za vrhunsku kvalitetu proizvoda, moramo surađivati ​​samo s najboljima - naglašava on.

Od svojih primatelja franšize, stoga, očekuju istu predanost i želju za radom i razvojem branda. Kako kažu, idealni primatelj, pored menadžerskih sposobnosti, treba biti komunikativan i imati smisao za rad s ljudima i sposobnost prepoznavanja tržišnih prilika i potreba kupaca. I naravno, ne treba zaboraviti, osjećaj strasti za čokoladom.


Popularno na forumu

Sa terena do franšize

I started receiving alert of cash been transferred from my account immediately I had to rush down to the bank to know what's happening I was told that my funds got wired out of...

7 komentara
zadnji 13.07.2024
Zaradi na jeftinoj kavi

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

1 komentara
zadnji 02.06.2024
Više od talijanskog restorana

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

1 komentara
zadnji 02.06.2024
Papa John's osvaja Kinu

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

1 komentara
zadnji 02.06.2024
Franšizni „boost“

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

1 komentara
zadnji 02.06.2024
Snažan rast u UK

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

1 komentara
zadnji 02.06.2024
Partnerstvo ubrzava rast

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

1 komentara
zadnji 02.06.2024
Novo ime u svijetu kave

Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu...

8 komentara
zadnji 02.06.2024