Novo ime u svijetu kave
Priča o MIKEL-u počinje 2008. godine kada je Eleftherios Kyriakakis, tada mladić od 26 godina, u Larissi otvorio kafeteriju koja se po dizajnu, ponudi i kvaliteti usluge mogla mjeriti s mnogo poznatijim svjetskim lancima. Ne samo da je svojim novim konceptom osvojio grad, već i cijelu Grčku. Do kraja 2011. Eleftherios je samostalno otvorio sedam poslovnica, 2012. potpisao prve franšizne ugovore, a širenje se toliko ubrzalo da je krajem 2013. bilo već 60 kafeterija, a krajem 2016. – 135. Većina njih su u rukama primatelja franšize.
Od tog vremena, MIKEL se proširio izvan teritorija Grčke i danas se kafeterije pod ovim brendom nalaze diljem Europe, Bliskog istoka, Australije i Sjeverne Amerike. Prema službenim podacima, u lipnju 2022. MIKEL je imao 334 kafeterije u 15 zemalja. Od nacionalnog franšiznog lanca, MIKEL je izrastao u brend s međunarodnom reputacijom i postao sigurna destinacija za ljubitelje kave.
Ekspanzija se nastavlja
Athanasios Zikiris, financijski direktor MIKEL-a, ističe da su nove poslovnice otvorene u Kuvajtu, Omanu i New Yorku. – Našoj su se mreži tijekom ove godine, i to u vrlo kratkom roku, pridružile kafeterije u Kataru, Iraku, Jordanu i Njemačkoj. Prema trenutnoj stopi interesa za brend MIKEL, očekujemo da ćemo u narednim godinama proširiti svoju prisutnost u najmanje 30 zemalja – kaže Zikiris.
– Danas se MIKEL Coffee razvija isključivo kroz franšizni način poslovanja. Primjerice, na tržištima poput Cipra, Turske, Saudijske Arabije i Sjeverne Makedonije, poslovanje vode naši primatelji master franšize – kaže on.
– Ove godine smo se suočili s novim problemima na tržištu. Glavni uzrok je rast cijena u cijelom lancu opskrbe, ali i u pogledu dostupnosti proizvoda i logistike. Pandemija, geopolitička previranja i energetska kriza svakako su izazvali zabrinutost, no rezultati koje smo dosad postigli nadmašili su sva naša očekivanja – kaže Zikiris.
BROJ POSLOVNICA
334 jedinice u 15 zemalja
45 vlastitih lokala
- Grčka – 271
- Cipar – 26
- Turska - 10
- Saudijska Arabija - 5
- UAE – 3
- Bugarska - 3
- SAD – 3
- Australija - 2
- Kanada – 2
- Sjeverna Makedonija - 2
- Rumunjska – 1
- Egipat - 1
- Kuvajt - 1
- Oman – 1
PODRŠKA PRIMATELJIMA FRANŠIZE
- Brzo i fleksibilno postavljanje/uređenje prostora
- Jamstvo kvalitete (ISO 22000)
- Opsežna obuka osoblja
- Usluge podrške
- Podrška u marketinškim aktivnostima
OSNOVNI ZAHTJEVI SUSTAVA
- Dine In – klasična kafeterija, nudi usluge take awaya i dostave (+120m2)
- Spot – samoposlužna mala kafeterija; take away i dostava (+50m2)
- Cantina – mobilna kafeterija; take away (<50m2)
INVESTICIJE
- Do 250.000 € za klasičnu (single unit) franšizu
- Od 750.000 € za regionalnu franšizu (Area Franchise)
- Od 1.500.000 € za master franšizu
- Povrat investicije: 18 mjeseci
- Prosječni mjesečni promet: 50.000-80.000 €
- Redovna franšizna naknada: 5% mjesečnog prihoda
- Ulazna franšizna naknada: 55.000 USD
- Ostala izdvajanja: 2% godišnjeg prihoda za marketinške svrhe, dostupno primateljima franšize
- Break-even: oko 2 godine

pročitajte članke

Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Subway, lanac brze prehrane poznat po sendvičima, ima više od 1.600 prodajnih jedinica u Brazilu. Potpisivanjem ugovora s lokalnim partnerom planira proširiti mrežu na tom tržištu.
Rumunjski lanac „5 to go“ ubrzava tempo otvaranja novih kafića i najavljuje ulazak na još jedno inozemno tržište.
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšiza je oblik suradnje između neovisnih poduzetnika. Franšizodavac nudi svoj "know-how" i brand, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primatelja franšize, koji tom naknadom stječu pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Portal FranchiseDirect.com objavio je popis 100 najuspješnijih franšiznih sustava na svijetu. Na samom se vrhu nalaze lanci restorana brze prehrane.
Portal FranchiseDirect.com predstavlja popis 100 najuspješnijih franšiza u svijetu. Prva tri mjesta, kao i prošle godine, zauzeli su isti brandovi.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
Fetućinima do slave
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO”, NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” – “ALFREDO DI...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?