Kokice s prezimenom

"Kokice s prezimenom", kako ih nazivaju vlasnici brenda Pećina, proslavile su 2010. svoj dvadeseti rođendan. Devedesetih godina su predstavljale pravu revoluciju na beogradskim ulicama, a brend Pećina je vrlo brzo postao sinonim za dobre kokice. Tada su svi objekti bili u vlasništvu tvrtke. - Franšizni oblik poslovanja, ili kako mi često kažemo "decentralizacija", nametnuo se kao prirodna potreba vrlo brzo, međutim, mnogo je "vode proteklo" dok nismo postigli da brend u potpunosti odvojimo od prodajnih mjesta. To znači da smo mi danas vlasnici marke, a svi prodajni objekti su pod franšizom - objašnjava Saša Cvijović, suvlasnica brenda Pećina.
Slogan "Kokice s prezimenom" upravo upućuje na to - da sva mjesta pripadaju istoj familiji, a da je svako specifično, te da se zna tko su, kakve su i odakle su. - Tim sloganom smo željeli ukazati na dugu prisutnost na tržištu. Kada se neko predstavlja prezimenom, to nosi dozu ozbiljnosti i ukazuje na kontinuitet - kaže Cvijović.
Franšizni uvjeti nisu strogi. Primatelj franšize praktički postaje zakupac brenda, a čak se i o mjesečnim naknadama dogovara s davateljem. - Trudimo se pomoći onome tko odluči i koga odaberemo da djeluje pod našim imenom jer želimo da posluje uspješno. Zato ih obučavamo i savjetujemo. Objekt mora ispratiti vizualni identitet brenda. Partnere, međutim, ne ograničavamo zahtjevom da budu i vlasnici objekta u kojem posluju. Mogu ga iznajmiti od nas i u tom slučaju plaćaju fiksnu naknadu za korištenje opreme ili ga pak mogu kupiti sami. Što se tiče lokacije, obezbjeđuju je sami kroz sudjelovanje na natječajima koji su osnovni način dobivanja lokacije u Srbiji - kaže Cvijović.
Ona kaže da, također, preuzimaju na sebe obvezu pomagati ili čak nabavljati kukuruz. - Primatelji franšize kukuruz mogu kupovati izravno od uzgajivača ili preko posrednika, ali naše je da ukažemo koji je trenutno kukuruz najbolji na tržištu. Pored toga mi radimo i sa određenim uzgajivačima kojima sugeriramo što i kako sijati ukoliko žele biti konkurentni - dodaje Cvijović.
Najvažnije im je da sa potencijalnim primateljem uspostave povjerenje, te da imaju sličan pogled na ovaj posao. - Kao i kada ste stanodavac, nećete svakoga pustiti u stan koji izdajete. Možda nemate stroge kriterije pri izboru, ali povjerenje je jako važno, kao i zajednički pogledi na posao. U praksi se najbolje pokazalo da je najuspješnija suradnja s ljudima koji su već radili u Pećini, ali to nije uvjet. Primatelju franšize ostavljamo kratak otkazni rok jer ne želimo nikog primoravati da bude tu, već da ima koristi od našeg brenda i da na tome zarađuje - ističe Cvijović.
U pogledu naknada su, što je jako zanimljivo, vrlo fleksibilni jer žele maksimalno izići u susret svojim primateljima franšize. - Sigurno ste čuli mnogo priča u posljednje vrijeme od ljudi koji iznajmljuju stanove da im stanodavci izlaze u susret ukoliko neki mjesec nisu u stanju platiti stanarinu. Događa se da gazda spusti cijenu kirije ili čak da kaže podstanaru da plaća samo komunalije. Tako se i mi trudimo, samim tim što je otkazni rok kratak, da se dogovaramo iz mjeseca u mjesec koliki dio prihoda se može smatrati da je rezultat rada "pod brendom" i koliko se zakupac osjeća sigurnim da od toga odvoji za daljnji razvoj brenda i našu zaradu - objašnjava Cvijović.
Kokice pod brendom Pećina danas se prodaju na deset mjesta, od čega su dva u Novom Sadu, a ostala u Beogradu. Davaoci franšize smatraju da je realno da se franšize pokreću samo u većim gradovima, odnosno, da je samo u njima moguće ostvariti zadovoljavajući promet koji bi koristio objema stranama. Jedan od razloga za suženi prostor "djelovanja" je i smanjena kupovna moć građana. Osim toga nije lako, kako kažu, dobiti dobru lokaciju na natječaju, pa su sa svojim partnerima u posljednje vrijeme više orijentirani na manje atraktivne lokacije. - Oslanjamo se na odlučnost naših mušterija da nas nađu i "iza ćoška", međutim, i takva lojalnost ima svoje granice - kaže Cvijović.
pročitajte članke

Američki lanac pizzerija Pizza Hut dolazi u Hrvatsku, u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Fast-casual lanac restorana Koykan World Food namjerava ubrzati franšizni razvoj te kreće u public kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon povlačenja iz profesionalnog sporta, jedan od najuspješnijih slovačkih tenisača Kamil Čapkovič postao je primatelj franšize McDonald'sa. Što ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze prehrane ulazi na europsko tržište. Što nudi Slim Chickens te za koja su tržišta zainteresirani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Najčitanije

Samoposlužni aparati za kavu, tople napitke i grickalice sreću se na mnogim mjestima. Upravo ovim, vending biznisom bavi se i obiteljska firma iz Varaždina Caffemanija. Partnere traže diljem Hrvatske.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Prema statistici Subwaya, u prvoj godini rada u Hrvatskoj najpopularniji Subway sendvič je ChickenTeriyaki, koji je bio svaki četvrti naručeni Subway sendvič.
Ekofungi nadomak Beograda proizvodi organsku gljivu. Njihove brojne inovacije snižavaju troškove proizvodnje, a maksimizuju prinose. Je li u poljoprivredi moguće razviti franšizu, razgovarali smo s vlasnicom tvrtke Ivankom Milenković.
Peta međunarodna hotelsko-investicijska konferencija Adria Hotel Forum (AHF) održat će se 8. i 9. veljače u hotelu Sheraton u Zagrebu. Forum će privući najzvučnija imena globalne hotelske industrije.
Popularno na forumu
Život posvećen fettuccinama
HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...
KFC u Sloveniji?
Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?