Interijer prodavaonice je zanimljiv ukrštaj modernog dizajna i tradicionalnih motiva.
Nedjelja
23.12.2012
Delikatesne prodavaonice Paprika Gourment nisu samo promoteri mađarske gastronomije, nego i pravi ambasadori mađarske kulture u svijetu.
 

Endre Fazekas, izvršni ravnatelj tvrtke Sió-Eckes koja razvija koncept delikatesnih prodavaonica Paprika Gorment, postavio je sebi ozbiljan zadatak - predstaviti svijetu specijalitete mađarske kuhinje. Fokusirajući se prvo na Europu, tvrtka planira pokrenuti lanac franšiznih prodavaonica koje bi, pored prodaje hrane, imale i kulturnu misiju.

Prva franšizna prodavaonica je otvorena prije skoro dvije godine u Barceloni i tvrtka je do sada ispunila sva svoja poslovna očekivanja.

Prodavaonica ovakve vrste je prvotno trebala biti i mjesto gdje bi se sastajali i družili Mađari koji žive u inozemstvu. Međutim, koncept je znatno više privukao lokalno katalonsko stanovništvo koje je bilo više nego zainteresirano upoznati i probati "najbolje iz Mađarske".

- Očekivali smo veći interes samih Mađara, međutim, 80% posjetitelja je činilo loklanim stanovništvo, 15% strani državljani, a samo 5% Mađari - ističe Veronika Fazekas, upraviteljica poslovnice u Barceloni. - U radnji se može naći više od 1200 proizvoda, ali najveći uspjeh „pobrali" su naši sirevi i dekatesi od mesa.

Poduzetnici iz nekoliko drugih zemalja je izrazilo želju razvijati koncept u svojoj zajednici. Pored pregovora s kandidatima iz Poljske i Njemačke, Endre Fozekas dodaje da ima zainteresiranih i u Rusiji i nordijskoj regiji. - U ovim zemljama ljudi vrlo malo znaju o mađarskoj gastronomiji i Mađarskoj uopće, tako da Paprika Gourment ima zadatak da našu kuhinju predstavi i kao jedno od kulturnih dobara. Prezentacija i degustacija proizvoda su važan dio našeg poslovanja, skoro kao i sama prodaja, i zato nam najviše odgovara ako je franšizoprimac Mađar, ili netko tko ima veze s Mađarskom - objašnjava Fozekas.

Da bi otvorio i opremio franšiznu prodavaonicu Paprika Gourment, potencijalni partner bi trebao osigurati prostor od 80 do 160 kvadratnih metara, ali i kapital od 120.000 do 220.000 eura. Ulazna naknada iznosi 12.000 eura, a redovna 3 posto neto prometa.

Pogledajte Paprika Gourmet u Katalogu na našem mađarskom portalu