Prva pizzerija Da Grasso otvorena je 1996. godine u Lodzu. Danas, ovaj lanac ima pizzerije u 118 gradova Poljske, jednako zastupljene u malim i velikim gradovima. Za sada, šire se isključivo na poljskom tržištu.
Petak
08.12.2017
Tomasz Szadkowski, mladi poduzetnik iz Lodza u Poljskoj, godinama je radio kao menadžer kontrole u lancu pizzerija Da Grasso. Što ga je potom navelo uzeti njihovu franšizu?
 

U Poljskoj, na tržištu od gotovo 40 milijuna stanovnika, najveći lanac pizzerija pripada domaćem brandu Da Grasso. U ovom franšiznom sustavu posluju čak 174 pizzerije. Jedna se njih nalazi u Lodzu, a vlasnik je Tomasz Szadkowski, mladi poduzetnik koji je nedavno postao primatelj franšize Da Grasso. Szadkowski, međutim, nije slučajno došao na ideju otvoriti pizzeriju pod okriljem ovoga branda. – U početku sam, zapravo, bio zaposlen u ovom lancu kao menadžer kontrole lokala, što je obuhvaćalo i rad s franšiznim pizzerijama. Tako sam dobio priliku upoznati koncept i sustav "iznutra" – kaže Szadkowski.

No, u jednom sam trenutku vidio da sam umoran od putovanja i boravka na terenu. U razgovoru s jednim kolegom, koji je također radio sličan posao, brzo smo odlučili da bismo mogli otvoriti pizzeriju Da Grasso –objašnjava Szadkowski.

Budući da je dobro poznavao koncept, Szadkowski je bio i idealan kandidat za primatelja Da Grasso franšize. Nakon potpisivanja ugovora, prvi samostalni korak bilo je traženje lokala, a kada su pronašli odgovarajući prostor u svom rodnom Lodzu, trebalo im je oko mjesec i pol dana da renoviraju i opreme pizzeriju po standardima Da Grasso franšize. Restoran ima 120 m2 te su lako smjestili devet stolova za goste. Prema riječima našeg sagovornika, prednost je i što imaju veliki prostor za ljetnu baštu te za vrijeme toplih dana mogu dodati još 16 stolova. – U kraju gdje se nalazi naša pizzerija, živi dosta obitelji s djecom pa smo od samog početka bili usmjereni na ovu grupu potrošača. To nam je omogućilo dobar promet od prvog dana – izdvaja Szadkowski sve dobre strane posla.

Svjesni su, međutim, da je pizza jedno od najpopularnijih, i najrasprostranjenijih, jela na planeti te da ne mogu reći da su donijeli "nešto neviđeno" na tržište, ali ih je to dodatno motiviralo – navelo da budu inovativni po pitanju lokalnog marketinga. – Na primjer, počeli smo organizirati promotivne kampanje za djecu. Uveli smo tzv. "Dan malih kuhara", kada djeca mogu napraviti pizzu po vlastitoj želji – objašnjava Szadkowski.

Osim usluge na licu mjesta, također su ponudili uslugu dostave na kućnu adresu.

Kako je bilo predviđeno financijskim modelom koji su dobili u sklopu franšiznog paketa, nakon tri mjeseca poslovanja, napokon su dio zarade mogli staviti u svoje džepove. To ih je, kaže Szadkowski, još jednom uvjerilo da su donijeli dobru odluku.

Imamo puno posla. Primjerice, subotom, četiri osobe rade u kuhinji, tri su u restoranu, dvije peru posuđe, uz nekoliko vozača koji sve vrijeme narudžbe dostavljaju na kućnu adresu – opisuje Szadkowski najprometniji dan u tjednu – srećom, nas dvojica partnera možemo podijeliti zaduženja, što olakšava organiziranje cjelokupnog poslovanja – kaže on.

Za snažne domaće franšize

Gastronomske franšize, gotovo svugdje u svijetu, spadaju među najpopularnije poslovne opcije. Praksa pokazuje da će većina ljudi na spomen pojma "franšiza" prvo pomisliti na brandove McDonald’s, Pizza Hut, Burger King ili Domino’s... S razlogom. Dominacija američkih gastronomskih franšiza ne čudi, budući da potječu s najvećeg i najrazvijeneg tržišta franšiza na svijetu, a posebno što svoje poslovanje već desetljećima šire i izvan granica američkog kontinenta. U posljednjih deset godina, međutim, kako se franšizing počeo razvijati i na tržištima poput zemalja ove regije, Središnje i Istočne Europe, podjednaku, ako ne i veću šansu za uspjeh dobivaju –domaće franšize. Broj lokalnih tvrtki koje razvijaju franšizne sustave polako, ali sigurno raste. Poljski Da Grasso je samo jedan, i svakako dobar primjer.

Prva pizzerija Da Grasso otvorena je 1996. godine u Lodzu. Danas, ovaj lanac ima pizzerije u 118 gradova Poljske, jednako zastupljene u malim i velikim gradovima. Franšizni sustav ustrojen je tako da pruža sveobuhvatnu potporu partnerima – od centraliziranog sustava nabave, preko zajedničkog marketinga, sve do potpore "franšiznog povjerenika" koji primatelje prati i savjetuje od trenutka potpisivanja ugovora.

Unatoč razvijenoj mreži diljem Poljske, Da Grasso je još uvijek otvoren za nove partnere. Ukupna investicija potrebna za otvorenje ove pizzerije nije zanemariva, ali je i dalje manja od iznosa za kupnju velike inozemne franšize. Ovisno o lokaciji, veličini i tehničkim karakteristikama prostora, budući primatelji Da Grasso franšize trebali bi izdvojiti od 35 do 83 tisuće eura. Osim toga, naplaćuje se i jednokratna ulazna, kao i redovite mjesečne naknade koje ovise o raznovrsnosti odabranog menija.

Samo ove godine, Da Grasso je dobio devet franšiznih pizzerija. Za sada, šire se isključivo na tržištu Poljske.


Popularno na forumu

Sa terena do franšize

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za...

1 komentara
zadnji 01.02.2023
Investirati u razvoj franšize

Sretna vam svima nova godina, ovo je još jedna godina i ja sam među prvima koje je Bog blagoslovio početkom ove godine. Tražio sam zajmodavca i hrvatska služba za...

1 komentara
zadnji 01.02.2023
Zaradi na jeftinoj kavi

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Riblje delicije i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
zadnji 14.12.2021
Život posvećen fettuccinama

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO” (“FETTUCCINE ALFREDO”), NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO...

1 komentara
zadnji 11.05.2015
Fetućinima do slave

HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO”, NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” – “ALFREDO DI...

1 komentara
zadnji 03.12.2013
KFC u Sloveniji?

Zanimame kako mogu doci do podatke za pocetak posla u ljubljani?

1 komentara
zadnji 29.09.2013